ΕΚΘΕΣΗ ΑΡ. 4: ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Έκθεση της Κωνσταντίνας Καραθάνου για τον ρόλο των μνημείων στον θρησκευτικό συμβολισμό και την λειτουργία τους στην κοινωνία και την ατομική αυτογνωσία. Η συγγραφέας, αρχαιολόγος

Διαβάστε Περισσότερα...

Η μετεξέλιξη του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη ως ένα σύμβολο του κόσμου

Οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» φιλοδοξούν ότι ο ναός θα είναι η αμερικάνικη Αγία Σοφία. Χαρακτηριστικά γράφουν στην ιστοσελίδα τους: Η αρχιτεκτονική του Εθνικού Ιερού είναι μια σύγχρονη ερμηνεία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡ. 3: ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Έκθεση της Όλγας Τσουκαλά σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και την οριοθέτησή τους. Η συγγραφέας, εκτός από τα ισχύοντα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, περιγράφει τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και φωτίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στον ίδιο χώρο, υπό το πρίσμα των μαξιμαλιστικών τουρκικών φιλοδοξιών για την οικοδόμηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡ. 2: Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ – ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Έκθεση του Δημήτρη Μελισσάρη για την γερμανική εξωτερική πολιτική έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των άλλων δυνάμεων της Ευρώπης στην εποχή πριν από την έκρηξη του Μεγάλου Πολέμου, δηλαδή την περίοδο 1988-1914. Η γνώση των επιλογών της εποχής εκείνης εξηγεί πολλά από τα σημερινά φαινόμενα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Διαβάστε Περισσότερα...

Έκθεση αρ. 1: Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος

Έκθεση της Νίκης Μουσαδάκου σχετικά με το ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο Πέλαγος, από το 1923 ως σήμερα. Η έμφαση δίδεται στις ελληνικές κοινότητες της Ίμβρου και της Τενέδου που ξεριζώθηκαν, στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου όπως ζητούν οι Τούρκοι, στην κρίση των Ιμίων το 1996 και τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Διαβάστε Περισσότερα...