3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας

Πραγματοποιήθηκε στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2022 το τρίτο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας με θέμα
«Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους.
Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας»
Το συνέδριο, το οποίο λόγω της πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά, διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» Θεολογικής Σχολής). Το συνέδριο στήριξαν το περιοδικό Foreign Affairs The Hellenic Edition και η Αιγέας ΑΜΚΕ.

Διαβάστε Περισσότερα...

A Discussion on Libya

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, οργάνωσε μια συζήτηση για την Λιβύη, και ιδιαίτερα για τις επερχόμενες εκλογές, την κατάσταση της χώρας και την θέση της στην περιοχή, στην Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.
Βασικός ομιλητής ήταν ο Dr Aref Ali Nayed, προεδρικός υποψήφιος και πρόεδρος του Ihya Libya Party. Επίσης συμμετείχε η κα Aya Burweila από το European Public Law Organization.
Την συζήτηση συντόνισε ο Πρέσβυς ε.τ. Θεόδωρος Θεοδώρου.

Διαβάστε Περισσότερα...

The Kurdish Role in a Changing Region

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων οργάνωσε μια συζήτηση για τον ρόλο του Κουρδιστάν στην αενάως μεταβαλλόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021.
Η συζήτηση διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα μεταξύ της κας Zozan Alloush, μέλους του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (Syrian Democratic Council), του στρατηγού Hajar Aumar Ismail, Ανώτερου Συμβούλου στο Υπουργείο Υποθέσεων των Peshmerga, του στρατηγού Kino Gabriel, πρώην εκπροσώπου των Δυνάμεων SDF στην Συρία, και του Yerevan Saeed, ερευνητικού συνεργάτη στο Arab Gulf States Institute in Washington. Την συζήτηση συντόνισε η καθηγήτρια στο University of Lincoln, Μαριάννα Χαρουντάκη.

Διαβάστε Περισσότερα...

Kurdistan in international Relations

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το www.foreignaffairs.gr και το www.tribune.gr, οργάνωσαν μια συζήτηση για τον ρόλο του Κουρδιστάν στις Διεθνείς Σχέσεις, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021.
Η συζήτηση διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα μεταξύ του κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Κουρδιστάν Δρ. Bavar Mustafa και του Επικεφαλής Αναλυτή της TAM-C Solutions, Δρ. Ceng Sagnic. Την συζήτηση συντόνισε η καθηγήτρια στο University of Lincoln, Μαριάννα Χαρουντάκη.

Διαβάστε Περισσότερα...

Geopolitical evolutions in eastern Mediterranean

Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Geopolitical evolutions in eastern Mediterranean and the broader Middle East – The role of Greece as a pillar of stability in the region» διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021.
Κατέθεσαν την γνώση και τις απόψεις τους οι Στρατηγός ε.α. Curtis M. Scaparrotti, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και SACEUR του ΝΑΤΟ, Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθηγητής Νομικής, βουλευτής, πρώην Υπουργός, Ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, και Στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης, πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριλένα Γεραντώνη.

Διαβάστε Περισσότερα...

Syria under revision: The Kurdish Perspective

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων οργάνωσε μια συζήτηση για την κουρδική άποψη επί των συριακών υποθέσεων, την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021. Η συζήτηση διεξήχθη μεταξύ του Salih Muslim, πρώην συμπροέδρου των PYD κι νυν μέλος του συμβουλίου συμπροεδρίας των PYD και η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Lincoln (UK), Μαριάννα Χαρουντάκη.

Διαβάστε Περισσότερα...

2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Με θέμα «Ελληνισμός και Ισλαμικός Πολιτισμός. Οι θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης και οι προοπτικές της» πραγματοποιείται την Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 το 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ-Εργαστήριο Εκκλησία και Πολιτισμός).

Διαβάστε Περισσότερα...

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην πανδημία

Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES) διοργάνωσε μια σημαίνουσα διαδικτυακή επιστημονική συζήτηση με θέμα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην πανδημία και η σχέση της με την Επιστήμη και την Ιατρική», με την υποστήριξη του Foreign Affairs The Hellenic Edition και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (fainst.eu).

Διαβάστε Περισσότερα...

2o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας

Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition», υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, οργανώνει διήμερο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας με θέμα «Οι θρησκείες και οι προκλήσεις στη νέα δεκαετία», το οποίο έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα διαδικτυακά, την Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020.

Διαβάστε Περισσότερα...