Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2022 το 1o Διεθνές Θερινό Σχολείο για την Συμφιλίωση και την Κοινωνική Συνοχή – 1st Kavala International Summer School, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Ινστιτούτου διεθνών Υποθέσεων και την συνεργασία του ACT- American College of Thessaloniki, του τμήματος πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια, και του Κέντρου Έρευνας επί της Συμφιλίωσης του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας (Jena Centre for Reconciliation Studies, JCRS). Στην διοργάνωση συμμετείχαν επίσης  το Ερευνητικό Κέντρο MOHA και το Balkan Strategies International Synergies (BSIS).

Στις εργασίες συμμετείχαν συνολικά 18 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά και φοιτητές του ACT, συμμετέχοντες από την Αίγυπτο, αλλά και διπλωματικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδύασε την ακαδημαϊκή θεωρία και την διπλωματική πρακτική για την ανάλυση πολιτικών και συμπεριφορών που ενθαρρύνουν την συμφιλίωση, την ανεκτικότητα, την κοινωνική συνοχή και την καλή γειτονία σε τοπικό, εθνικό, και διεθνές επίπεδο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εισαγωγική ομιλία του Δρ Στάμου Καραμούζη, Πρύτανη του ACT και η πρώτη κεντρική ομιλία ήταν του Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν επίσης οι: Dr. Martin Leiner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller της Ιένα, Δρ Στάμος Καραμούζης, Πρύτανης του ACT, Dr. Iyad Muhsen AlDajani, ειδικός στις τεχνολογίες του Διαδικτύου για την Συμφιλίωση, Γιάννης Χαραλαμπάκης, καθηγητής Οικονομικών και γενικός διευθυντής του Black Summit Financial Group, και Ελπίδα Βόγλη, αναπλ. καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στα πάνελ συμμετείχαν οι: Χαράλαμπος Καρπουχτζής, υποψήφιος διδάκτορας στο Reconciliation Center στο Πανεπιστήμιο της Ιένα, Λουκάς Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Affairs Institute, FAINST) και εκδότης του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition, Δρ Θεόδωρος Θεοδώρου, πρέσβυς ε.τ. και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου MOHA, Δρ Αικατερίνη Μπούρα, πρέσβειρα ε.τ., Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, επίκ. καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας στο Τμ. Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, Δρ Μαρία Κυριακίδου, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT, Δρ Νικόλαος Δημητριάδης, καθηγητής Θρησκειολογίας στο ACT, Κοραλία Κοντού, project officer στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Home & Migration), και Rachel Poole Muster, Διευθύντρια Operations του Black Summit Financial Group.

Στο κλείσιμο του σχολείου, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε προσομοίωση της Γενικής Συνέλευσης και των Επιτροπών του ΟΗΕ υπό την καθοδήγηση καθηγητών, ερευνητών, και διπλωματών. Οι εργασίες των workshops αξιολογήθηκαν και ακολούθησε βράβευση.

Το 2nd Kavala International Summer School που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2023 στην Θεσσαλονίκη, θα ασχοληθεί με την σημασία των υδάτων για την ανθρώπινη ύπαρξη, το περιβάλλον, τους πολιτισμούς, και τις θρησκείες, καθώς επίσης και για τις δυνατότητες επικοινωνίας και ανάπτυξης των λαών που δια των αιώνων χρησιμοποιούν τις υδάτινες οδούς στην ηπειρωτική επικοινωνία (λίμνες, ποτάμια ), αλλά και στην διεθνή αναζήτηση επικοινωνίας, εμπορίου, πολιτιστικών ανταλλαγών, και αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Σημαντικά σημεία εκκίνησης, διασύνδεσης, και κατάληξης είναι τα λιμάνια: διευκολύνουν όλες τις δράσεις και η εξέλιξή τους στην τεχνολογικά διαμορφούμενη σύγχρονη κοινωνία πολλαπλασιάζει την προστιθέμενη αξία τους.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το πρώτο διεθνές θερινό σχολείο για την συμφιλίωση και την κοινωνική συνοχή στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της International Port Investments Kavala, του Friedrich Ebert Stiftung, του ACT Dukakis Center, του Kuwaiti Independent Foundation, και του Center for Social Innovation, άπαντα εκ των οποίων το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων ευχαριστεί θερμά.

Αφήστε μια απάντηση