Ο Ιωάννης Μπασιάς διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (EΔEY) από το Νοέμβριο του 2016. Διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια διεθνούς επαγγελματικής εμπειρίας στην αξιολόγηση κοιτασμάτων, τα τεχνικά έργα, την δημιουργία πετρελαϊκού χαρτοφυλακίου και την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στην Γαλλία, στο Τέξας, στην Δυτική Αφρική, το Κανάλι της Μοζαμβίκης και στον κεντρικό-νότιο Ατλαντικό.

Την δεκαετία του ’90 και μέχρι το 2012, διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Georex και αργότερα σύμβουλος διεθνών εταιρειών στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Την δεκαετία του ’80, ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και έπειτα ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι με αντικείμενο τον Ινδικό Ωκεανό.

Κατέχει διδακτορικό τίτλο στην γεωλογία (Παρίσι, 1984), πτυχίο Γεωλογίας από το ΚΠΑ (Αθήνα, 1979), δίπλωμα οικονομικών (Παρίσι, 1994) και δίπλωμα διοίκησης επιχειρήσεων από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Παρίσι, 1989).

Είναι συγγραφέας ή συνεργάτης σε περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά ή βιομηχανικά περιοδικά και συν-εκδότης 3 εκθέσεων θαλάσσιων αποστολών στον Ινδικό Ωκεανό.