Ο Δρ Νίκος Κ. Δενιόζος είναι Ανώτατος  Αξιωματικός  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ε.α.  ( αποστρατευθείς κατόπιν αίτησής του),  Απόφοιτος Σχολής Ναυτικών Δοκίμων-Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος. Πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Ο.Π.Α. Κάτοχος Master και Διδακτορικού στην Περιφερειακή Ανάπτυξη/Οικονομική Γεωγραφία από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντίστοιχα. Επίσης  είναι  κάτοχος  Master στις Ποσοτικές Μεθόδους στη Λήψη Αποφάσεων του μεταπτυχιακού τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας και του George Marshall European Center for Security Studies. Απόφοιτος από την Σχολή Εθνική Άμυνας ( Πτυχίο σε Στρατηγικές και Αμυντικές Σπουδές).

Υπηρέτησε επί πολλά έτη στις Μονάδες Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, Υποδιοικητής και Διοικητής. Διετέλεσε επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών του Λ.Σ. Εκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α. σε θέματα αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στην θάλασσα και σε λιμένες, ενώ συμμετείχε σε προγράμματα της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής  σε θέματα δίωξης ναρκωτικών και εφαρμογής του νόμου στον τομέα του maritime security.  Είναι απόφοιτος του Σχολείου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και  σχολείων του Ε.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην EUROPOL,  ενώ συμμετείχε σε projects της FRONTEX και σαν εθνικός εμπειρογνώμονας συμμετείχε ως τακτικό μέλος της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής PBOS  του ΝΑΤΟ για τις θαλάσσιες στρατηγικές μεταφορές. Διετέλεσε Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδας και Δ/ντής στη Δ/νση Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης του Λιμενικού Σώματος. Διετέλεσε επίσης καθηγητής στο μάθημα της Ναυτιλιακής Οικονομικής στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και καθηγητής  στο μάθημα της Ασφάλειας Λιμένων στην Σχολή Λιμενοφυλάκων, όπως επίσης και εκπαιδευτής σε θέματα οπλοτεχνικής και βολών του Λ.Σ.   

Είναι Ανὠτερος Ερευνητής /Senior Research Fellow στο Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Γεωπολιτικής Ανάλυσης και Γεωπολιτικής Σύνθεσης του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.