Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο διεθνές διήμερο φόρουμ με θέμα «Υβριδικές Απειλές, Κυβερνο-ασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και Εθνική Στρατηγική» που διοργανώθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (fainst.eu) στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φετινή διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ φιλοξένησε πάνω από 40 ομιλητές σε 13 συνολικά συνεδρίες.

Το Φόρουμ μπορεί να παρακολουθήσει όποιος θέλει, τη μεν πρώτη ημέρα ΕΔΩ και την δεύτερη ΕΔΩ.

Στόχος του φόρουμ  ήταν να αξιοποιήσει τις γνώσεις ομιλητών και ειδικών εγνωσμένου κύρους από διεθνείς, εθνικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, στην κατεύθυνση της διατύπωσης προβληματισμών, απόψεων και προτάσεων που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στην διαμόρφωση μιας ενιαίας, συνεκτικής εθνικής στρατηγικής με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών της κοινωνικής, κρατικής και εθνικής ανθεκτικότητας.

Η 1η ημέρα της φετινής διοργάνωσης άνοιξε με εναρκτήριες ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Εμμανουήλ Δουρβετάκη, Υποστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ως εκπρόσωπος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Οικονόμου, αλλά και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., τον Δρ. Δημήτριο Γαλαμάτη, Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ενώ ακολούθησαν οι κύριοι, Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, Υποστράτηγος, Διευθυντής ΓΕΕΘΑ/Ε ́ Κλάδου (ως εκπρόσωπος κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ), και ο κος Ιάκωβος Γκίζης, Υποναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., διευθυντής κλάδου διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ως εκπρόσωπος κ. Αρχηγού Λ.Σ.).

 

Στην φωτογραφία, ο Δρ. Δημήτριος Γαλαμάτης, γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, στο βήμα κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του.

—————————————————————–

Στην συνέχεια ακολούθησαν πέντε ειδικές συνεδρίες κατά τις οποίες οι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τις διεθνείς προκλήσεις που αναδύονται και τις προτεινόμενες πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισής τους, για τον μεταβαλλόμενο χαρακτήρα των υβριδικών απειλών, την παρούσα κατάσταση, τις τάσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης. Όλες οι συνεδρίες είχαν ως κοινό γνώμονα τις Εθνικές Στρατηγικές αντιμετώπισης υβριδικών απειλών αλλά και τις διεθνείς προσεγγίσεις.

Ο Δρ. Γεώργιος Γιαννόπουλος στο βήμα και διακρίνονται από αριστερά ο κ. Α. Πλατιάς του FAINST, ο πρέσβυς Α. Δημητρακόπουλος και ο καθηγητής Χρ. Αληπράντης.

——————————————

Η 2η ημέρα του φόρουμ είχε ως επίκεντρο την επιχειρησιακή αντιμετώπιση των κυβερνο-απειλών, αλλά και προτάσεις για την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών. Σε ειδική συνεδρία έγινε αναφορά στην κβαντική υπολογιστική ως υβριδική απειλή, αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη ως δυνητική απειλή.

Ακολούθησαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδρίες με προτάσεις του ιδιωτικού τομέα για την Εθνική Στρατηγική, εξειδικευμένη στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της τεχνολογίας, της οικονομίας και του τουρισμού.

Η τελευταία συνεδρία της 2ης μέρας αφορούσε τοποθετήσεις πάνω στην Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών από την πλευρά της Ελλάδος.

Σκοπός του διήμερου φόρουμ ήταν να εμπλέξει ενεργά και συντονισμένα το σύνολο των εμπλεκομένων σημαντικών φορέων, δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα ενδιαφερομένων.

Το 4ο φόρουμ θα επιστρέψει και πάλι με κεντρικό θέμα τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και την συνεργασία του με το δημόσιο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, με στόχο πάντοτε την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Όλο το υλικό καθώς και οι ομιλητές διατίθενται στο microsite του συνεδρίου ΕΔΩ.

Στην οθόνη ο κ. Simon Postel από το Υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας, και καθήμενοι (από αριστερά), Ahti Raidal της πρεσβείας της Εσθονίας, Βασιλική Μουκάνου του FAINST, Hanno Trayhurn, της βρετανικής πρεσβείας, και James M. Morris πολιτικός σύμβουλος στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο βήμα η κα. Αικατερίνη Μάντζου, της ΓΓΕΕ, και καθήμενοι η Δρ. Ελένη Καψοκόλη και ο κ. Αν. Πλατιάς.

 

 

 

 

Στο βήμα ο πλοίαρχος Λ.Σ. επικεφαλής της ΥΟΘΕ Δημήτριος Βαρουξάκης και καθήμενοι οι Αν. Πλατιάς και Ταξίαρχος, διευθυντής ΓΕΕΘΑ/ΑS Ιωάννης Κωστούλας.

Από αριστερά, Βασίλειος Παπακώστας, διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ., Θωμάς Δομπρίδης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας ΥΨΗΔ, Σπύρος Παπαγεωργίου, Πλοίαρχος ΠΝ και διευθυντής Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας ΓΕΕΘΑ, και Χρήστος Ντριγκόγιας, διευθύνων σύμβουλος Logstail S.A.

Στο βήμα ο Σέργιος Λαμνίδης, νομικός της LamnidisLaw, ο καθηγητής του ΕΜΠ Παύλος Σωτηριάδης, η κα Στέλλα Τσιτσούλα, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, η Δρ. Χρυσαυγή Δρε της Intracom IDE και ο Δρ. Νικόλαος Καραμπέκιος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Στην οθόνη ο Δρ. Jake Sotoriadis, Director of the Center for Future Intelligence Ops and Engagement από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, και από αριστερά ο πρέσβυς Αλ. Δημητρακόπουλος, ο Αθ. Κοσμόπουλος PDO του ΥΨΗΔ, ο Λ. Κατσώνης του FAINST, και ο καθηγητής του Παν. Πειραιώς Ανδρέας Λιαρόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση