Ο Αρίσταρχος Γκρέκας είναι  Αρχιμανδρίτης,  Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι επίσης Διδάκτωρ Θεολογίας και Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πατρών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έλαβε με άριστα, Πτυχίο, Μεταπτυχιακό (MSc) και Διδακτορικό τίτλο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε  Μεταπτυχιακό (MSc), στο αντικείμενο των Διεθνών Σχέσεων και Κυβερνητικής από το Durham University, με τίτλο: ‘Πρόληψη Συγκρούσεων Βιώσιμη Ειρήνη και Ασφάλεια’. Επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς προγράμματα στο Oxford University και στο Cambridge University.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Georgetown University – School of Foreign Service και δύο προγράμματα στο Harvard University – Kennedy School.

Έχει εκδώσει επτά βιβλία του και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με περιεχόμενο άλλοτε θεολογικό και άλλοτε σχετικό με τις Διεθνείς Σχέσεις.