Το Initiative on Religion, Law, and Diplomacy στο The Fletcher School of Law and Diplomacy, του Πανεπιστημίου Tufts και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, οργάνωσαν μια σειρά συζητήσεων για να διερευνήσουν τις τρέχουσες συνθήκες και τα περιγράμματα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κρίση. Πλαισιωμένη στο περιβάλλον της πανδημίας COVID-19, η σειρά των συζητήσεων φέρνει κοντά ειδικούς της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επαγγελματίες και ανθρώπους με επιρροή, για να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και προτάσεις σχετικά με πρακτικές βιώσιμης πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου και σε μια περίοδο ανανεωμένων δυνατοτήτων.
Οι συζητήσεις έγιναν στην αγγλική γλώσσα.
Η ΙΔΕΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια συζήτηση για την πραγματικότητα, την ευθραυστότητα, και την ανθεκτικότητα ενός διασυνδεδεμένου κόσμου. Ένα «φαύλο πρόβλημα» που απειλεί τα ανθρώπινα όντα, διαταράσσει τους βιοτόπους, και ενισχύει την κλιματική διαταραχή, η πανδημία της δημόσιας υγείας έχει δημιουργήσει μια βαθιά αφύπνιση στις υπαρξιακές έννοιες όρων όπως η κοινότητα, η καθολικότητα, η ακεραιότητα και η αλληλεγγύη.
Οι καταστροφικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού γίνονται επίσης εμφανείς σε χώρους και πρακτικές που είναι λιγότερο προφανείς από όσο παρουσιάζεται σε παγκόσμιες πλατφόρμες media και σε τοπικά ρεπορτάζ -αλλά με την ίδια σημασία για την ανθρώπινη διασύνδεση, την συμπόνια, την συμπερίληψη και τη μνήμη. Συγκεκριμένα, η κρίση COVID-19 επιδεινώνει μια κρίση στην προστασία, την διατήρηση, και την βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακριβώς σε μια στιγμή της ιστορίας όταν, όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, η πολιτιστική κληρονομιά είναι πιο πολύτιμη από ποτέ στο να διασφαλίσει ότι «όλοι μπορούν να μείνουν σε επαφή με την κληρονομιά και τον πολιτισμό που τους συνδέει με τον ανθρωπισμό τους». Η ανταπόκριση κρατών, πολυμερών οργανισμών, θρησκευτικών κοινοτήτων, ΜΚΟ, και ατόμων, σε όλο τον κόσμο απέναντι στην κρίση της πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέρει την ευκαιρία να συλλογιστούμε τις βαθιές τάσεις και τους αιτιώδεις παράγοντες που είναι υποκείμενοι της πανδημίας COVID-19. Ομοίως, ο προβληματισμός για λύσεις στην ευρισκόμενη σε κρίση πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια ευκαιρία για το είδος των πολυμερών, «glocal» συνεργασιών οι οποίες δίνουν εξέχουσα θέση στον σεβασμό της ιστορίας, της διαφορετικότητας, της ισότητας και της λογοδοσίας που θα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων επικείμενων προκλήσεων υπαρξιακού χαρακτήρα και παγκόσμιου εύρους.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Panel #1: Why Does Cultural Heritage Matter for Humanity?
-Bonnie Docherty, JD, Harvard Law School, International Human Rights Clinic
-Μάριος Νόττας, European Communication Institute
Συντονιστής: Δρ. Ελισσάβετ Πρόδρομου
Panel #2 Public: Private Partnerships, Social Impact Investing, and Cultural Heritage
-Χάρης Σιαμπάνης, CEO, Μουσείο Μπενάκη
-Cly Wallace Aramian, Culturelytics Pvt. Ltd.
-Στέφανος Βαλιανάτος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Συντονιστής: Λουκάς Κατσώνης
Panel #3: Religious Cooperation and Cultural Heritage Sustainability
-Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος
-Mazen Karam, CEO Bethlehem Development Foundation
-Tess Davies, Executive Director, Antiquities Coalition
Συντονιστής: Δρ. Ελισσάβετ Πρόδρομου
Panel #4: Cultural Heritage Protection and Diplomacy
-Δημήτρης Τριανταφύλλου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη.
-Κωνσταντίνος Βλάσης, Υφυπουργός Εξωτερικών
-Timothy Winter, Professor of Cultural Heritage Studies, University of Western Australia
Συντονιστής: Λουκάς Κατσώνης
Panel #5: Exemplary Cases of Cultural Heritage Protection
-Christina Maranci, Tufts University, Arthur H. Dadian and Ara Oztemel Professor of Armenian Art and Architecture, Department of History of Art & Architecture, Tufts University
-Eric Williams, Curator of Religion, Smithsonian National Museum of African American History and Culture
-Τόνια Μοροπούλου, Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Συντονιστής: Δρ. Ελισσάβετ Πρόδρομου
Η σειρά συζητήσεων προσκαλεί για μια ευρύτερη συζήτηση με την συμμετοχή μαθητών από τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας του Fletcher στο Πανεπιστήμιο Tufts˙ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο˙ από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ˙ και, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας
Αυτή η σειρά συζητήσεων κατέστη δυνατή από την οργανωτική επιτροπή την οποία απαρτίζουν οι Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου, ο Λουκάς Κατσώνης, και ο Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας.
Η Δρ. Ελισσάβετ Πρόδρομου είναι Faculty Director of the Initiative on Religion, Law, and the Diplomacy στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Ο Λουκάς Κατσώνης είναι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ελλάδα. Ο Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεολογίας.
Τα video των συζητήσεων καθώς και ένα εισαγωγικό video από την Δρ. Ελισσάβετ Προδρόμου βρίσκονται στο κανάλι Υoutube του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.