Το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων/Foreign Affairs Institute οργάνωσε το διαδικτυακό σεμινάριο/webinar The new Mediterranean: Geopolitics in a volatile region (στην αγγλική). Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Hany Farouk Ghoraba (Κάιρο, Αίγυπτος), αναλυτής πολιτικής στην Al Ahram Weekly, συγγραφέας της μελέτης Egypt‘s Arab Spring: The Long and Winding Road to Democracy, Ανώτερος Εταίρος του Investigative Project on Terrorism (Washington D.C.) και τακτικός αναλυτής στο BBC και ο Wolfgang Pusztai (Βιέννη, Αυστρία), αναλυτής ασφάλειας, πρόεδρος του National Council on U.S.-Libya Relations, Ανώτερος Σύμβουλος του Austrian Institute for European and Security Policy και Διευθυντής της Perim Associates. Το σεμινάριο είχε ως συντονιστή τον Δρ. Ιωάννη Ε. Κωτούλα, διδάσκοντα Γεωπολιτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προσκεκλημένο Διαλέκτη στο National Intelligence University (Washington D.C.).
Την συζήτηση μπορεί να παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί, ΕΔΩ: https://youtu.be/glGRpI7EAP8
Η Ενότητα 1 εξέτασε ζητήματα ΑΟΖ στη Μεσόγειο: την συμφωνία μερικής οριοθέτησης Ελλάδος-Αιγύπτου του 2020, την απόφαση της Αιγύπτου το 2022 να ανακηρύξει την ΑΟΖ της προς την Λιβύη, και την αξία της διπλωματικής συμμαχίας Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου. Ο κ. Ghoraba ανέλυσε την πρόσφατη απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου, el-Sisi, να οριοθετήσει την ΑΟΖ δυτικά προς την Λιβύη και τόνισε την σημασία της συνεργασίας Αιγύπτου-Ελλάδος-Κύπρου. Ο κ. Pusztai αναφέρθηκε στην υπογραφή του μνημονίου κυβέρνησης Τρίπολης-Τουρκίας του 2019 για την οριοθέτηση ΑΟΖ και στην εξάρτηση της κυβέρνησης της Τρίπολης από την τουρκική στήριξη.
Η Ενότητα 2 ήταν αναλυτική παρουσίαση του νέου γεωπολιτικού τοπίου και της στρατηγικής ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η σημασία του East Med Gas Forum, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, και η επιρροή της στην δυτική Λιβύη. Ο κ. Pusztai σχολίασε την σημασία του EMGF και της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Ο κ. Ghoraba παρουσίασε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της Αιγύπτου, όπως το ζήτημα με το φράγμα GERD της Αιθιοπίας, την ισλαμιστική εξέγερση στο Σινά, και τον υπερπληθυσμό
Η Ενότητα 3 επικεντρώθηκε στην Λιβύη και τις επιπτώσεις της αστάθειας της Λιβύης στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Pusztai παρουσίασε την πολιτική ισορροπία στην Λιβύη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και εκτίμησε ότι η Λιβύη θα μεταβεί σε ομοσπονδιακή δομή. Ο κ. Ghoraba ανέλυσε την σημασία της Λιβύης για τα στρατηγικά συμφέροντα και την σταθερότητα της ΕΕ.
Η Ενότητα 4 εξέτασε την επιρροή των ισλαμιστικών οργανώσεων, ιδίως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της δράσης της, της παρουσίας ισλαμιστικών στοιχείων στην Λιβύη και το Σινά. Ο κ. Ghoraba ανέλυσε τις τρεις ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (η μια με έδρα το Λονδίνο, οι δύο με έδρα την Κωνσταντινούπολη), ενώ ο κ. Pusztai παρουσίασε την επιρροή των Ισλαμιστών στην Λιβύη.
Στα τελικά συμπεράσματα, όλοι οι συμμετέχοντες ανέλυσαν την Ανατολική Μεσόγειο ως εστιακό γεωπολιτικό σημείο και αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ πρότειναν μέτρα για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας._