Σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την επίδρασή τους στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και στην ελληνική ναυτιλία ειδικότερα εξήχθησαν από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Θαλάσσιας Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2024, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.
Το Συνέδριο είχε θέμα «Οι διαστάσεις της θαλάσσιας ασφάλειας και ο ρόλος τους στην ελευθεροπλοΐα» και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu) και το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (www.cfir.gr) (το οποίο ιδρύθηκε το 2018 από 60 μέλη ΔΕΠ από όλα τα διεθνολογικά Τμήματα της χώρας), με την συνεργασία του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά και του περιοδικού Policy Journal (www.policyjournal.gr).
Όποιος επιθυμεί μπορεί να το παρακολουθήσει μαγνητοσκοπημένο ΕΔΩ (https://www.youtube.com/watch?v=pBls3baExkY).
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας ο οποίος υπογράμμισε ότι το περιβάλλον από πλευράς ασφαλείας είναι δυσοίωνο, σημείωσε την σημασία της συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις Ασπίδες και Ειρήνη, και ανέδειξε την στροφή του Υπουργείου του προς την παραγωγή αμυντικού υλικού αναφέροντας την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) για τις Ένοπλες Δυνάμεις με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των ημερών, καθώς και την ενεργοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύντομες ομιλίες έκαναν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος ΠΝ Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας.
Από πλευράς θεσμικών οργανώσεων μίλησαν ο Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πρόεδρος της International Association of Dry Cargo Shipowners (INTERCARGO), Δημήτρης Φαφαλιός, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιος Δ. Πατέρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Από το εξωτερικό οι ομιλητές ήταν ο Hiroyuki Yamada, Director of Maritime Safety Division του IMO, ο οποίος περιέγραψε τις ενέργειες του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας σχετικά με την ασφάλεια, ο Chris Parry, Rear Admiral CBE PhD, Visiting Fellow, University of Reading and MD of Middlemarch Enterprises που μίλησε για την γεωπολιτική του ελέγχου και της άρνησης πρόσβασης στις θάλασσες, ο Rodger Baker, executive director του Stratfor Center for Applied Geopolitics at RANE, που επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Αρκτική, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ο Dominick Donald, διευθυντής της Autolycus Advisory, ο οποίος εξήγησε γιατί η εμπορική ναυτιλία βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, και ο Matthew Turpin, Visiting Fellow στο Hoover Institution/Stanford University και Senior Advisor στην Palantir Technologies, ο οποίος έδωσε έμφαση στην σινο-αμερικανική αντιπαλότητα εστιάζοντας στην θαλάσσια ασφάλεια.
Από ελληνικής πλευράς στο συνέδριο συμμετείχαν ο Στυλιανός Φενέκος, Ναύαρχος (ε.α.) που μίλησε με θέμα «Ο Κρίσιμος Ρόλος των Πολεμικών Πλοίων στην Διαχείριση των Θαλάσσιων περιοχών για Ελευθεροναυσιπλοϊα και Ασφάλεια», ο Δημήτριος Δαλακλής, Καθηγητής στο World Maritime University, για την «Freedom of Navigation in the Globalization’s Decoupling Era», ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Διευθυντής Κυβερνο-άμυνας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, για την «Θαλάσσια ασφάλεια και τρόποι αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων», ο Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς για «The Interplay between Maritime Security and UNCLOS: the case of Eastern Mediterranean», ο νομικός Γεώργιος Οικονόμου της G. E. Economou and Associates Law Firm για «The impact of sanctions in maritime trade», ο Θάνος Πάλλης, Καθηγητής Ναυτιλιακής και Λιμενικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την «Geopolitical leverage through foreign direct investments in seaports» και ο Γιάννης Μυριανθόπουλος, Μέλος Δ.Σ. της Hellenic Committee of Lloyd’s Brokers Associates του οποίου η ομιλία είχε θέμα «Η επίδραση των εχθροπραξιών στις ναυτιλιακές ασφάλειες».
Επίσης, ο Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος The Council for International Relations μίλησε για «Geopolitical Competition, Disruptions and Risks in the Maritime Environment», η Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρ. Ευρωβουλευτής, για την «European Maritime Security Strategy», ο Αντώνης Παπαϊωάννου, Ναύαρχος ε.α., για την «Σύγχρονη απειλή κατά των εμπορικών πλοίων στην Eρυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, και τρόποι αντιμετώπισής της», ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου περί «Maritime Security Threats in the Red Sea and the Gulf region», και ο Σωτήριος Θεοφάνης, Εκτελεστικός Διευθυντής στη MARLOGMIND PC και Professor of Practice στο CITY College στο University of York Europe Campus με θέμα «Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και οι επιπτώσεις στη Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών και τη Λιμενική Βιομηχανία».
Τις συζητήσεις συντόνισαν η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Χρηματοοικονομικών και Νομισματικών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, π. Υπουργός, και ο Γιάννης Λαγούδης, Αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Διαχείρισης Πλοίων, Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο Λουκάς Γ. Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και εκδότης του Policy Journal.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Σφακιανάκης Α.Ε. και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος._