Γαβριήλ Χαρίτος

Γαβριήλ Χαρίτος

Ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος είναι δικηγόρος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών “Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο” (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και διδάκτωρ διεθνών σχέσεων (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν (Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν, Ισραήλ) και κεντρικός ερευνητής (Senior Fellow) στο Κυπριακό Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Ειδικεύεται στην Ιστορία της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής και του ισραηλινού πολιτικού συστήματος, στα ζητήματα της ευρείας Μέσης Ανατολής, με έμφαση την περιφερειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρείας Μέσης Ανατολής. 

Διετέλεσε δόκιμος ερευνητής στην ισραηλινή δεξαμενή σκέψης Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ) και υπότροφος επισκέπτης ερευνητής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με πλούσια πείρα στην αρχειακή έρευνα (Κρατικό Αρχείο του Ισραήλ, Αρχείο Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων), είναι ο πρώτος Έλληνας ακαδημαϊκός ερευνητής που απέκτησε πρόσβαση στο Ιστορικό Αρχείο που εδρεύει στην Κερύνεια και τελεί υπό την εποπτεία του τουρκικού καθεστώτος που ελέγχει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

Δημοσιεύθηκαν δύο μονογραφίες του: “Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής- Η περίπτωση της Ιορδανίας και της Τυνησίας” (εκδόσεις Σάκκουλα / Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών καθ. Ηλία Κρίσπη και δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, Αθήνα 2008) και “Κύπρος, το Γειτονικό Νησί – Το Κυπριακό μέσα από τα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ, 1946-1960” (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2018 α’ έκδοση – 2020 β’ έκδοση). 

Πέραν των άρθρων του σε επιστημονικά περιοδικά, έχει σημαντική παρουσία στα ΜΜΕ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. 

Γνωρίζει εβραϊκά, αγγλικά και γαλλικά.